joi, 16 februarie 2012

LEGENDA COMUNEI MOVILA MIRESII

Cum vii dinspre Brăila, la vreo 30 km spre Râmnicu Sărat, iti iese in cale comuna Movila Miresii. In stânga, pe peretele unei cladiri, un mozaic, impresionant de frumos, iti incântă privirea si te intrebi ''oare de aici incepe istoria acestei comune?''
.Intr-adevar, in urma cu 230 de ani, aici s-a pierdut o mireasă... Legenda spune ca intr-o iarnă, pe drumul dintre tarlele Huieni si Scortaru trăgeau sănii cu nuntasii ce mergeau la casa mirelui. Viscolul de afară si zăpada care acoperise deja drumul le ingreuna acestora orientarea, dar oamenii nu tineau cont de asta si se distrau. Doar glasurile lor de voie bună si viorile lăutarilor reuseau sa acopere zgomotul infiorator al crivătului. In intreaga hărmalaie, caii alergand in galop, mireasa a fost aruncata din sanie, chiar lângă o movilă. Nuntasii nu au observat lipsa miresei si si-au continuat drumul. In ciuda strigătelor ei, nimeni nu a auzit-o.
          In apropierea movilei unde fusese aruncată fata se afla o stână ai carei câini, simtind prezenta unei persoane străine, au lătrat atrăgând atentia ciobanilor. Acestia s-au mirat văzând ca nu era nici un hot la stână, ci doar... o mireasă frumoasă foc. Fiul ciobanului, un tânăr la fel de chipes, s-a indrăgostit pe loc de ea, iar fata a uitat de sotul ei si cei doi s-au căsătorit si au construit prima casa din zonă . Astfel , cei doi au pus bazele unei asezări care astăzi se numeste Movila Miresii.
www.brmovilamiresii.ro/