vineri, 5 august 2011

Legenda comunei Dragoslavele-Argeș

     După tradiția păstrată de la strămoși,întemeietorul comunei ar fi fost Dragoș,una din căpeteniiile oastei cu care voevodul Radu Negru a trecut dincoace de munți.Venind din ținutul Făgărașului,acest voevod,însoțit de ostașii cu cari pornise la luptă contra tătarilor,s-a oprit de s-a odihnit în Pravăț,un deal frumos situat în partea de S.V. a comunei.D-acolo toată oastea privea înapoi spre N.E. adică spre locurile de unde venise.
     După puțin timp de odihnă.oastea ajunge le Cîmpulung.Prin împrejurimi erau dese cete de tătari pe care voevodul Negru Vodă le-a biruit cu ajutorul vitejilor săi ostași,conduși de căpitanii Badea,Stoian și Dragoș .
      După biruință oastea se întoarce cu voevodul său și se oprește prin locurile din jurul orașului Cîmpulung.Viteazului căpitan Dragoș,voevodul îi dăruiește un ținut întins așezat între dealul Pravăț și culmea munților despre miazănoapte iar spre răsărit cît putea să vadă cu ochii,ca răsplată pentru vitejia ce a arătat în lupta cu tătarii.El s-a așezat aici cu o parte din oșteni și astfel s-a întemeiat comuna Dragoslavele.care s-a numit astfel după numele viteazului Dragoș.
    Tot astfel și ceilalți căpitani,Badea și Stoian,sînt întemeietorii satelor Bădeni și Stoienești,așezate spre miază-zi de Dragoslavele.

Constantin Rădulescu-Codin ,Ion Răuțescu-Dragoslavele