vineri, 19 august 2011

Legenda satului Vîltotești-Vaslui

     Despre satul Vîltotești de la ținutul Fălciului se spune din moși-strămoși că se trage de pe vremea lui Ștefan cel Mare.Prin părțile acelea s-a dat pe atunci mare bătălie,unde printre alți viteji,s-a ales cu nume bun Vilkot cu frații lui cei doi:Samson și Soare.De aceea cînd dumnezeu a îngăduit oleacă de de răgaz lui Vodă Ștefan ,a miluit pe cei trei voinici cu pămîntul care se vede azi în preajma satului.Unde-i astăzi satul pe atunci era poiană si-acolo s-au așezat cei trei frați cu turmele lor mari și frumoase că pesemne erau mocani și crescători de vite.
    Acolo a dat dumnezeu și le-a mers bine,turmele lor s-au înmulțit,dînșii s-au îmbogățit.s-au însurat cu fete din satele vecine și așa numărul lor a crescut.Din bordeie și-au ridicat case și așa au făcut satul.Acuma,n-a fi fost el așa de mare ca azi,dar oricum or fi fost oamenii mai altfel.
    Ș-a fost bine pînă a dat dumnezeu și rău.Au venit vremuri grele,cu turci și tătari,dar nici unii n-au venit....ca grecii,cari au pus stăpînire pe pădurile de către miazănoapte și miazăzi și sfințit,ba au pus mîna și pe locurile de arătură și pe viile din deal.Și doi greci,Bucoș și Ionedi,s-au așezat chiar în mijlocul satului,unde s-au apucat de și-au făcut case mai frumoase ca ale oamenilor.
    Cînd a venit Vodă Gligore Ghica,oamenii i s-au plîns de mai multe ori și el a întrebat pe oameni:
    -Cum se face de au pus stăpînire grecii pe pămînt?
    -Cum! Au înșelat unchiașul care păstra sureturile domnești și i le-au luat și,cînd n-ai mărturie,dreptatea numai la dumnezeu o găsești!
     Și Vodă a dat oamenilor ce-a dat: ia, oleacă de pămînt în preajma satului.Încolo,averea a rămas tot la mînă străină,că,vezi dumneata,tocmai el se întîmplase să fie stăpîn.

     Tudor Pamfile-Povestiri populare românești
   (culesă de la păr.Șerban.din acel sat)